[Edellinen|Seuraava|Palaute] Internetversio luotu 23/2/96, peter@neuro.hut.fi (Peter Berglund)

10. Turun yliopisto |SISÄLLYS

2. Tiedekunnan laitokset

Seuraavassa käsittelen tiedekunnan eksakteja luonnontieteitä edustavat laitokset kolmena ryhmänä.

Matemaattisten tieteiden laitokseen kuuluvat matematiikan, sovelletun matematiikan ja tietojenkäsittelyopin laboratoriot, joissa on yhteensä 13 professoria tai apulaisprofessoria (viroista 2 on avoinna) ja 28 muuta opettajaa. Laboratorioiden hyvyysluokitukset ovat CA, EE ja ACA; kahden ensinmainitun laitoksen yhteinen hyvyysluokitus on BDB. Vuosina 1992 -- 94 valmistui peräti 165 FM-tutkintoa. Yksi professorin virka on haettavana ja 2 -- 3 tulee lähivuosina avoimiksi. Myös lähes kaikki assistentin virat ovat täytettävinä vuosina 1995 -- 96. Tietojenkäsittelyopissa assistenttien vaihtuvuus on liiankin suuri suotuisan työmarkkinatilanteen takia, mutta muissa laboratorioissa kierto pitäisi saada nopeammaksi. Hyvyysluokituksista näkyy, että filosofian maisterin tutkintoja suoritetaan runsaasti, jatkotutkintoja sen sijaan suhteellisesti vähemmän. Matematiikan ja tietojenkäsittelyopin laboratoriot ovat tutkimuksessa kumpikin oman alansa kärkipaikkoja Suomessa. Sovelletun matematiikan laboratoriossa (hyvyysluokitus EE) tilanne jatkokoulutuksen ja tutkimuksen osalta on kovin heikko; ainoastaan yhdellä professorilla on julkaisuja, mutta hän astui virkaansa vasta vuonna 1994. Nopeaa parannusta siis odotetaan.

TY:n matematiikan laboratoriolla (hyvyysluokka CA), missä nykyisin tutkitaan erityisesti tietotekniikan matemaattista teoriaa, on pitkäaikaiset lukuteorian perinteet. Funktioteoria ja biomatematiikka ovat niin ikään keskeisiä tieteellisen työn kohteita. Akatemiaprofessori Arto Salomaan johtama ryhmä, jonka tutkimusalue on tietojenkäsittelytieteen matemaattinen teoria, erityisesti automaatit ja kryptografia sekä formaaliset kielet, edustaa ainakin viimeksimainitulla alueella tutkimuksen terävintä kansainvälistä kärkeä. Hänen ohjaamiensa väitöskirjojen korkean tason johdosta jatkokoulutuksen hyvyysluokitusta on nostettu yhdellä portaalla. Mielenkiintoisena matematiikan sovellutuksena on menestyksellisesti selvitetty salakirjoitusten avaamiseen liittyvää teoriaa. Pääasiassa Salomaan ryhmän ansiosta matemaattisten tieteiden laitoksen tutkimuksen taso on jo pitkään pysynyt korkeana, vaikka sen rasitteena on professoreita, jotka ovat ajat sitten lopettaneet tieteellisen työnsä kokonaan tai lähes kokonaan. Aktiivitutkijoista on syytä erikseen mainita tohtori Jarkko Kari, jonka julkaisutuotanto edustaa M-ryhmän kärkeä. Opetusministeriö on nimennyt Salomaan ja ÅA:n professori Ralph-Johan Backin johtaman Turku Centre for Computer Science'in tutkimuksen huippuyksiköksi.

Tietojenkäsittelyopin laboratorio yltää ainoana alan yksikkönä tutkimuksessa suoraan luokkaan A. Kolmivuotiskaudella 1992 -- 94 valmistui 68 maisteria, 7 lisensiaattia ja 2 tohtoria. Laboratoriossa on useita aktiivisia tutkijoita. Valtioneuvosto on osoittanut TY:lle 2,5 milj. mk tieto- ja ohjelmistotekniikan kehittämiseen vuonna 1996; uusilla varoilla on tarkoitus laajentaa sulautettujen järjestelmien asiantuntijoiden FM-tutkintoon johtavaa koulutusta. Laboratorion tieteelliset projektit ovat tärkeällä sijalla Turku Centre for Computer Science'issa toimivassa Turun korkeakoulujen yhteisessä Graduate School -ohjelmassa. Tohtorikoulussa on yhteensä 46 jatko-opiskelijaa, joista 18 ulkomaalaista. Lisäksi syksyllä 1995 aloitettiin TEMPRO -- International Master's Degree in Science -ohjelma yhteistyössä ÅA:n ja Turun kauppakorkeakoulun kanssa.

Fysiikan ja sovelletun fysiikan laitokset muodostavat toisen yhdessä käsiteltävän ryhmän. Laitoksilla on 8 professoria tai apulaisprofessoria, joista 1 virka on osa-aikainen, sekä 26 muuta opettajaa. Lähivuosina tulee täytettäviksi 3 professorin ja 2 apulaisprofessorin virkaa. Lähes kaikki assistentuurit ovat parhaillaan avoimina. Laitosten hyvyysluokitukset ovat DCC ja ECC.

Fysiikan laitoksen viidestä yksiköstä paras on Wihurin fysiikantutkimuslaboratorio (hyvyysluokitus CB), jota Wihurin Rahasto tukee säännöllisesti. Laitoksessa on kolme tutkimusryhmää, joista dosentti Reino Laihon ja dosentti Erkki Lähderannan on selvästi paras; Laihon henkilökohtainen julkaisutulos on huippuluokkaa. Teoreettisen fysiikan laboratorion, jonka johtaja on juuri mennyt eläkkeelle, tieteellinen työ on nuorempien tutkijoiden varassa; työn kohteina ovat epälineaariset ilmiöt, kvanttifysiikka, hiukkasfysiikka ja kiinteän olomuodon fysiikka. Keskittyminen pariin aihepiiriin olisi paikallaan. Hyvyysluokitus on DC.

Teollisuusfysiikan laboratorio toimii yhteistyössä lääketeollisuuden ja HY:n ja KuY:n farmasian laitosten kanssa. Ulkopuolinen rahoitus, 76%, tulee pääasiassa TEKES:iltä ja teollisuudelta. Tulos on toistaiseksi heikko. Opetuslaboratorio on erillisenä yksikkönä tuiki tarpeeton ja pitäisi lakkauttaa; julkaisuja ei ole. Näitä kahta laboratoriota ei ole erikseen arvioitu niiden pienuuden takia, mutta tulos on otettu huomioon fysiikan laitoksen yleisluokituksessa DCC.

Avaruustutkimuksen laboratorio on mukana suurissa, mm. antimaterian tutkimiseen liittyvissä kansainvälisissä hankkeissa. Laboratoriossa rakennettu ERNE-hiukkasilmaisin on marraskuussa 1995 laukaistu avaruuteen ESA:n SOHO-raketin mukana. Puutteena on todettava, että työ laboratoriossa on keskittynyt rakentamiseen, joten valmistuneilla laitteilla tehty tutkimustyö on jäänyt vähiin. Tämä näkyy kovin heikkona hyvyysluokituksena EE, joka toivottavasti pian paranee. Laboratorio sai hyvät arvostelut maamme avaruustutkimuksen kansainvälisessä evaluaatiossa (Suomen Akatemian julkaisuja 5/94), mutta tässä raportissa on yleensäkin vain vähän kritiikkiä. Päättyneen rakentamisohjelman pohjalta pitäisi nyt nopeasti syntyä useita väitöskirjoja. Laboratoriolla on potentiaalia, joka olisi otettava käyttöön nykyistä huomattavasti paremmin. Rakennettuja laitteita on päästävä hyödyntämään kansainvälisissä tutkimusohjelmissa. Yhteistyö elektroniikan ja tietotekniikan laboratorion kanssa auttaisi valmistuneiden sijoittumista työelämään. Ulkopuolinen rahoitus on peräti 89%.

Sovelletun fysiikan laitokseen kuuluvat optiikan ja spektroskopian laboratorio, materiaalitieteen laboratorio sekä elektroniikan ja tietotekniikan laboratorio. Optiikan ja spektroskopian laboratorion tulos EE on heikko. Kapasiteetti on suuntautunut ilmansaasteiden mittauksessa käytettävien instrumenttien valmistukseen. Myös muita suurehkoja laitteita on ollut rakentamisohjelmassa. Ulkopuolinen rahoitus, 18%, on yllättävän pieni. Teollisuudessa tehtyjä väitöskirjoja on valmistunut kaksi, mutta 'omia' lisensiaatteja tai tohtoreita ei ole lainkaan. Laboratoriossa on havaittavissa selvää dynaamisuutta, mutta vastaisuudessa prioriteetit olisi asetettava niin, että väitöskirjoja ja tutkimustuloksia, laitteiden ohella, valmistuu tasaiseen tahtiin. Materiaalitieteen laboratorio on luokituksella BC laitoksen paras, mistä pääansio lankeaa äskettäin eläkkeelle jääneelle prof. Eero Suoniselle; tutkimustoiminta on keskittynyt prosessiteollisuuden pintailmiöihin. Edellämainittujen kahden laboratorion yhteistulos on ECC. Elektroniikan ja tietotekniikan laboratorion koulutustehtävä on tärkeä, sillä matkapuhelinteollisuus keskittyy pitkälti Lounais-Suomeen. Hyvyysluokitus CDE kertoo, että erityisesti tutkimus kaipaa kohennusta. Laboratorio on arvioitu E-ryhmässä.

Fysiikan laitosten professorien joukossa on useita henkilöitä, joiden tieteellinen tuotanto on jo pitkään ollut hyvin vähäinen, jopa niin, että virkanimityksen jälkeen ei ole syntynyt ainuttakaan julkaisua! Osasyynä on pitkään jatkunut 'sisäänlämpiävyys': Professorin ja apulaisprofessorin virat, kolmea lukuunottamatta, on täytetty omasta talosta tulleiden hakijoiden joukosta. Tästä on myös seurannut assistenttikunnan paikalleen pysähtyminen ja ikääntyneiden assistenttien määrän kasvu. Assistenteista 3 ja yliassistenteista 1 on yli 45 vuotiaita; muutama heistä on edelleen aktiivinen tutkija, jonka virkaura valitettavasti on pysähtynyt. Filosofian maisterin tutkintoja suoritetaan fysiikan laitoksessa vuosittain hieman yli 10 ja sovelletun fysiikan laitoksessa vähän alle 10; tulos on keskimäärin vain välttävä. Tohtorituotanto professoria kohti on pitkään ollut pieni, mutta osoittaa kuitenkin kasvua viime vuosina. Tieteellisten julkaisujen määrä eri laboratorioissa vaihtelee suuresti.

Kehittämissuunnitelma. Fysiikan ja sovelletun fysiikan laitoksille on matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan puitteissa laadittu pitkän aikavälin strateginen kehittämisohjelma, joka ei ole erityisen vakuuttava. Se on epäilemättä syntynyt liian monien kompromissien tuloksena. Ongelmia ei ole selkeästi tunnistettu eikä yksilöity. Erityisesti käytettävissä olevien henkilöiden tieteellistä ja muuta pätevyyttä aiottujen toimintojen toteuttamiseen ei ole selvitetty. Suunnitelma olisi tarkistettava ja korjattava ulkopuolisia asiantuntijoita käyttämällä. Vapautuvia virkoja täytettäessä on erityisen tärkeää, että niihin ei nimitetä henkilöitä heikosti menestyneiden laitosten sisältä, mikä vain merkitsisi nykyisen epätyydyttävän tilanteen jatkumista. Laboratorion tieteellinen taso ei parane pelkästään sillä, että sen nimi ja ohjelma muutetaan! Materiaalitutkimuksen valinta yhdeksi Turun yliopiston painoalueeksi on viisasta, kunhan hankkeen johtajaksi ja tutkimusprojektien vetäjiksi saadaan pätevät ihmiset. Materiaalitieteen tutkimusta tehdään myös fysiikan ja kemian laitoksissa sekä yhteistyössä Åbo Akademin kanssa. Parhaillaan avoinna olevan materiaalitieteen professuurin täyttäminen oikealla henkilöllä on tulevaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. Valintaa suoritettaessa ei pitäisi unohtaa uuden professorin kykyä hankkia rahaa ja toimia managerina.

Laboratorioiden jakauma fysiikan ja sovelletun fysiikan laitosten kesken on omalaatuinen. Teoreettisen fysiikan apulaisprofessuuri on sovelletun fysiikan laitoksessa, mutta toisaalta teollisuusfysiikan laboratorio on fysiikan laitoksen puolella. Avaruustutkimuksen laboratorio sopisi paremmin sovelletun fysiikan laitokseen. Ehkä olisi parasta yhdistää molemmat laitokset!

Kemian laitos ja biokemian ja elintarvikekemian laitos muodostavat kolmannen ryhmän. Vuonna 1993 valmistuneessa Arcanumissa sijaitseva TY:n kemian laitos on suurehko yksikkö, jossa on 8 professoria tai apulaisprofessoria ja 22 muuta opettajaa. Laitoksen yhteinen tulos ACB on hyvä. Eri laboratorioiden luokitukset vaihtelevat melko paljon: analyyttinen kemia DC, orgaaninen kemia CB, epäorgaaninen kemia EB, fysikaalinen kemia CA. Perusopetus ja tutkimus ovat siis hyvässä kunnossa ja jatkokoulutuksen volyymi on tyydyttävä. Epäorgaanisen kemian laboratorion laskennallista hyvyysluokitusta tutkimuksessa on alennettu yhdellä portaalla, koska FL- tai FT-tutkintoja ei ole suoritettu lainkaan. FM-tutkintoja valmistuu vuosittain lähes 30. Prof. Kalevi Pihlajan julkaisutulos on erinomainen ja professoreiden Jouko Kankare ja Harri Lönnberg hyvä. Orgaanisen kemian laboratoriosta johdetaan laajaa bio-orgaanisen kemian jatkokoulutusohjelmaa, johon osallistuu yhteensä 100 opiskelijaa lähes kaikista maamme yliopistoista. Tämän laboratorion saama ulkopuolinen rahoitus on 39%. Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta on asettanut prof. Lönnbergin johtaman bio-orgaanisen kemian yksikön ehdolle tutkimuksen huippuyksiköksi vuosille 1997 -- 98.

Kemian laitoksen eräitä laboratorioita vaivaa henkilökunnan ikääntyminen. Lähes puolet assistenteista on yli 45 vuotiaita ja neljästä yliassistentista 3 ylittää tämän ikärajan. Osa näistä viranhaltijoista on korkeatasoisia ja aktiivisia tutkijoita, jotka valitettavasti eivät vuosia sitten siirtyneet sopiviin työpaikkoihin korkeakoululaitoksen ulkopuolelle. Henkilövaihdoksiin on pian tilaisuus, kun suuri osa laitoksen 19:sta assistentin virasta tulee hakuun vuonna 1996. On tärkeää, että epäaktiivisille assistenteille ei anneta uutta toimikautta. Hyvissä ajoin ennen professuurien vapautumista on huolellisesti harkittava, miten laitosta tulisi viedä eteenpäin vielä nykyistäkin paremman tuloksen saavuttamiseksi.

Biokemian ja elintarvikekemian laitoksessa työskentelee 6 professoria tai apulaisprofessoria (viroista 1 on avoin) ja 13 muuta opettajaa; 90-prosenttisesti ulkopuolisella hankerahoituksella palkattuja jatko-opiskelijoita on lähes 60. Laitokseen kuuluvat biokemian, biotekniikan ja elintarvikekemian laboratoriot. Yhteinen hyvyysluokitus on BCD. Kolmivuotiskautena 1992 -- 94 FM tutkintoja valmistui 72, FL tutkintoja 5 ja 10 'omaa' henkilöä väitteli tohtoriksi. 33 laitoksen opiskelijaa on mukana kolmessa valtakunnallisesssa Graduate School -hankkeessa. Laitos on jälleen dynaamisessa kehitysvaiheessa ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Kaikki laboratoriot ovat keskeisesti osallisina sisäasiainministeriön tukemassa Varsinais-Suomen biotekniikan alan osaamiskeskuksessa sekä valtakunnallisessa elintarviketalouden Joint Biotechnology Laboratory -nimisessä tutkimuslaitoksessa. Biotekniikan laboratoriolla on merkittävää yhteistyötä TY:n lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Opetusministeriö on nimennyt biokemian ja elintarvikekemian laitoksen opetuksen huippuyksiköksi; hyvyysluokitus BCD ei tähän statukseen täysin riitä. Erityisesti tohtorikoulutuksessa ja sen myötä tutkimuksessa on odotettavissa erinomaisia tuloksia, jos professorit jaksavat ohjata kaikki 60 jatko-opiskelijaansa kunnolla. Turun yliopisto on määritellyt biotekniikan yhdeksi painoalueekseen.

Kemian ja biokemian laitoksille tulisi niiden tuloksen perusteella siirtää lisää resursseja fysiikasta matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan voimavaroja uudelleen suunnattaessa.

Tähtitieteen observatorio on tiedekunnan erillisyksikkö, jota johtaa akatemiaprofessori Mauri Valtonen. Tuotteliain tutkija on observaattori Leo Takalo. Tuorlassa sijaitseva laitos on akateemikko Yrjö Väisälän luomus; hänen aikanaan turkulaiset astronomit keskittyivät kaukoputkien valmistamisessa tarvittavien tarkkuuslinssien hiomiseen, optiseen interferometriaan sekä laajaan pikkuplaneettojen etsimisohjelmaan. Laitoksella työskentelee nykyisin 12 tutkijaa. Optiikka on edelleen tärkeällä sijalla Tuorlan projekteissa. Observatoriolla on erityisvastuu Kanarian saarilla sijaitsevasta yhteispohjoismaisesta NOT-teleskoopista, jonka 2,5-metrinen pääpeili valmistettiin Tuorlassa. Muu yksikössä nykyisin tehtävä tieteellinen työ edustaa avaruustutkimusta, teoreettista tähtitiedettä ja radioastronomiaa. Erityisesti tutkitaan kvasaareita, taivaanmekaniikkaa, tähtien dynamiikkaa ja kosmologiaa. Tieteellinen ohjelma on pienelle yksikölle sangen heterogeeninen, mutta tutkimustulos on silti kiitettävä. Avaruustutkimuksen kansainvälinen arviointiryhmä (Suomen Akatemian julkaisuja 5/94) antoi laitoksen tutkimuksesta arvosanan erittäin hyvä. Se kuitenkin piti tarpeellisena Tuorlan observatorion kiinteämpää yhteistyötä TY:n avaruustutkimuksen laboratorion ja muiden avaruustutkimusta Suomessa tekevien yksiköiden kanssa, jotta laitoksessa kehitetyille menetelmille saataisiin laajempaa käyttöä. Näihin suosituksiin voin yhtyä. Observatorion, jossa ei anneta tähtitieteen perusopetusta, hyvyysluokitus on DA. Tutkimuksen hyvyysluokkaa ei ole laskettu jatkokoulutuksen D-tuloksen johdosta, koska tähtitieteessä on tavallista vaikeampaa rekrytoida tohtoriksi pyrkiviä.



OPETUSMINISTERIÖN TYÖRYHMIEN MUISTIOITA 3:1996 PROMEMORIOR AV UNDERVISNINGSMINISTERIETS ARBETSGRUPPER

[10. Turun yliopisto |SISÄLLYS]
[Edellinen|Seuraava|Palaute]