[Edellinen|Seuraava|Palaute] Internetversio luotu 20/2/96, peter@neuro.hut.fi (Peter Berglund)

8. Helsingin yliopisto |SISÄLLYS

4. Kemian laitos

Yleistä. Laitoksessa on seitsemän laboratoriota: analyyttinen kemia, epäorgaaninen kemia, fysikaalinen kemia, orgaaninen kemia, polymeerikemia, radiokemia ja ruotsinkielinen osasto. Laitos on kokonaisuudessaan juuri muuttanut erittäin ajanmukaisiin tiloihin Kumpulaan. Henkilökunnan yhteismäärä on lähes 190, josta professoreja tai apulaisprofessoreja on 13 (viroista 1 on avoin) ja lehtoreita tai assistentteja 51. Kemiaa pääaineenaan lukevia laitoksella on noin 200 ja jatko-opiskelijoita 80, osa heistä assistentteja. Huomattava osa epäorgaanisen, orgaanisen ja fysikaalisen kemian resursseista käytetään perusopetuksen antamiseen saman laitoksen muiden laboratorioiden opiskelijoille. Analyyttinen, polymeeri- ja radiokemia hoitavat pääasiassa laudatur- ja jatko-opetusta. Vuosina 1992 -- 94 filosofian maisterin tutkinnon suoritti 116, lisensiaatin tutkinnon 35 ja tohtoriksi väitteli 18 henkilöä. Opetus on siis jossain määrin painottunut FL ja FT tutkintojen suuntaan; erityisesti analyyttisen kemian ja polymeerikemian laboratoriot kunnostautuvat.

Samat opiskelua koskevat pulmat, joita matematiikan ja varsinkin fysiikan yhteydessä olen käsitellyt, vaivaavat kuitenkin myös HY:n kemistejä. Sisäänotto kemian laitokseen on ollut 180 -- 200, mutta filosofian maisterin tutkinnon suorittaa vuosittain vajaat 40 henkilöä. Universitas renovata -raportti toteaa: "Kemian alalla perustutkintojen määrä on pienentynyt ratkaisevasti ja jatkotutkintojen polkenut paikallaan, vaikka sekä opettajia että muuta henkilökuntaa on saatu runsaasti lisää." Yli 45-vuotiaita assistentteja on peräti 20. Suosittelen samoja toimenpiteitä kuin fysiikassa. Laitoksen kaikkien laboratorioiden yhteinen hyvyysluokitus on DCC. Opetuspisteen hinta HY:n kemian laitoksella, 227 kmk, on kallis. Ulkopuolinen rahoitus on 31%.

Uusia laitteita on Kumpulaan siirtymisen yhteydessä voitu hankkia lähes riittävästi. Henkilökunta on silminnähden innostunut nyt tarjoutuvista mahdollisuuksista. Laitoksen tutkimusohjelma on monipuolinen ja tulevaisuus näyttää lupaavalta, kunhan edellä mainitut ongelmat saadaan ratkaistuiksi. Monia projekteja on aloitettu ulkopuolisin varoin, joiden saamista henkilökunta pitää tärkeänä.

Kemian laboratoriot. Analyyttisen kemian pieni laboratorio (hyvyysluokitus AB) on kemian laitoksen paras. Laudaturopiskelijoita on paljon ja jatkotutkintoja suoritetaan resursseihin verrattuna erittäin runsaasti. Aktiivisin tutkija on prof. Marja-Liisa Riekkola. Epäorgaanisen kemian laboratorio (EC) on siirtymässä materiaalitutkimuksen ja katalyysin suuntaan. Prof. Markku Leskelän tutkimusaktiviteetti on erinomainen, mutta jatkokoulutus on vähäistä. Tulosta rasittaa suuri toimintamenoraha. Fysikaalisen kemian laboratorion (BB) kaksi tutkimusalaa, pienien molekyylien korkeammat värähtely- ja rotaatiotilat sekä matriisispektroskopia, ovat alan kansainvälisen kärjen tuntumassa. Aktiivisin tutkija on prof. Lauri Halonen. Laboratorion jatko-opiskelija Tuomas Lukka suoritti syksyllä 1995, kaikkien aikojen nuorimpana suomalaisena, FT-tutkinnon 20-vuotiaana. Orgaanisen kemian laboratoriolla (CC) on merkittävää asiantuntemusta tietokoneavusteisen synteesin suunnittelun ja orgaanisen synteesin alueella. Aktiivisin tutkija on tohtori Vesa Nevalainen. Laboratorion tiloissa sijaitsee Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen valvontalaitos -niminen yksikkö, jonka toiminta on kansainvälisesti näkyvää.

Polymeerikemian laboratoriossa (hyvyysluokitus AD) suoritetaan paljon jatkotutkintoja; yksikössä on merkittävää asiantuntemusta useiden erikoispolymeerien alalla. Ulkopuolinen rahoitus, 38%, on hyvä saavutus. Radiokemian pieni laboratorio (EE) on vuosien mittaan ollut myönteisen julkisuuden valokeilassa radioaktiivista laskeumaa ja raskasmetallien esiintymistä koskevien tutkimusten ansiosta. Yksikön pitkäaikaiselle johtajalle, prof. Jorma K. Miettiselle myönnettiin vuonna 1994 akateemikon arvo. Laboratorion tulos on nyt pahasti pudonnut aikaisemmasta, joskin ulkopuolinen rahoitus (50%) on säilynyt korkeana; tohtorin tutkinnot puuttuvat kokonaan. Ruotsinkielisen osaston (EB) johtaja, prof. Pekka Pyykkö on äskettäin nimitetty akatemiaprofessoriksi; hän on teoreettisen kemian tutkimuksen perustaja Suomessa ja parhaillaan Euroopan tiedesäätiön REHE -tutkimusohjelman johtaja. Pyykön tutkimusalueensa on relativistinen kvanttikemia. Osaston aktiivisin tutkija on assistentti Dage Sundholm. Julkaisutuotanto on hyvä, mutta FT-tutkinnot puuttuvat kokonaan. Tutkimuksen luokitusta ei tästä huolimatta ole haluttu laskea, koska prof. Pyykkö on kansainvälisesti arvostettu tiedemies.

Biotieteiden laitokseen kuuluva biokemian laboratorio sijaitsee Viikissä, samassa rakennuksessa farmasian laitoksen kanssa. Orgaanisen, epäorgaanisen ja fysikaalisen kemian perusopetus annetaan biokemian opiskelijoille Kumpulassa. HY:n biokemiaa en ottanut arviointini piiriin, koska laitoksen tieteelliset kytkennät ovat eksaktien luonnontieteiden ulkopuolella.

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tulisi, Universitas renovata -raportin mukaan, hoitaa HY:n maatalous-metsätieteellisen ja lääketieteellisen tiedekunnan kemian opetus. Siirtoja tarvitaan myös tiedekunnan omassa piirissä. Kemian opetuksen järjestelyjä selvittänyt HY:n työryhmä ehdotti, että farmasian ja biologian laitosten antama kemian perusopetus siirrettäisiin kokonaisuudessaan kemian laitokselle, jolloin farmasian laitokselta vapautuisi yhden apulaisprofessorin ja neljän assistentin opetusvelvollisuus; näin tapahtuikin syyslukukauden 1995 alusta lähtien. Sensijaan neuvottelut maatalous-metsätieteellisen ja lääketieteellisen tiedekunnan kemian opetuksen tarkoituksenmukaisista järjestelyistä ovat vielä kesken. Opettajien siirtäminen kemian laitokselle tulisi kuitenkin toteuttaa mahdollisimman pian.



OPETUSMINISTERIÖN TYÖRYHMIEN MUISTIOITA 3:1996 PROMEMORIOR AV UNDERVISNINGSMINISTERIETS ARBETSGRUPPER

[8. Helsingin yliopisto |SISÄLLYS]
[Edellinen|Seuraava|Palaute]