[Edellinen|Seuraava|Palaute] Internetversio luotu 23/2/96, peter@neuro.hut.fi (Peter Berglund)

9. Teknillinen korkeakoulu |SISÄLLYS

1. TKK Tietotekniikan osasto

Osastossa (tiedekunnassa) on neljä laitosta: tietojenkäsittelytekniikka, automaatiotekniikka, matematiikka ja systeemianalyysi sekä teknillinen fysiikka. Näissä on yhteensä 25 laboratoriota, joista käsittelen seuraavassa yhdeksää, jakauman em. laitoksille ollessa 2, 0, 3, ja 4. Osaston opiskelija-aines on pitkään ollut erittäin korkeatasoista, mikä on eräs tärkeä syy hyviin saavutuksiin lähes kaikilla aloilla.

Tietojenkäsittelytieteen laitokseen kuuluu viisi laboratoriota, joista arvioin informaatiotekniikkaa ja tietojenkäsittelyoppia. Näiden laboratorioiden yhteinen hyvyysluokitus on CCC, joten tulos on tyydyttävä. DI-tutkintoja valmistui vuosina 1992 -- 94 yhteensä 117. Laitos antaa laajassa mitassa tietotekniikan opetusta muiden insinööriosastojen opiskelijoille. Laboratoriot ovat kahdessa eri talossa, mikä on luonnollisesti haitta. Uudistilojen valmistuttua vuonna 1998 ongelmat poistuvat. Laboratorioiden määrä on selvästi liian suuri, sillä yksiköistä neljä on pieniä. Kolme laboratoriota viiden sijasta riittäisi hyvin.

Neuroverkkojen tutkimuskeskus on yksi kahdestatoista opetusministeriön valitsemista tutkimuksen huippuyksiköistä ja toimii informaatiotekniikan laboratoriossa. Vuosina 1992 -- 94 valmistui yhteensä 9 lisensiaattia ja 2 'omaa' tohtoria. Tutkimuskeskuksen johtaja, akatemiaprofessori Teuvo Kohonen on erittäin tunnettu tiedemies, jonka teorioita sovelletaan laajassa mitassa kaikkialla maailmassa. Kohosen kehittämistä itseorganisoituvista kartoista, joiden käyttäjiä on jo noin 2000, näyttää tulevan tietotekniikan läpimurto. TKK:n on luonnollisesti tuettava näitä tutkimuksia kaikin mahdollisin tavoin. Informaatiotekniikan laboratorion muun osan keskeisiä tutkimusaiheita ovat neuraalilaskennan ohella hahmontunnistus sekä signaali- ja kuva-analyysi. Koska Kohonen julkaisee tieteelliset tuloksensa yleensä tasaiseen tahtiin ilmestyvissä korkeatasoisissa kirjoissaan, laskentakaavani antaa hänen kohdallaan väärän tuloksen; Science Citation Index olisi oikeampi mitta. Laboratorion toinen professori on nimitetty virkaansa vasta vajaat kaksi vuotta sitten. Neuroverkkojen tutkimusyksikön ja informaatiotekniikan laboratorion yhteinen hyvyysluokitus on BA. Tutkimus on nostettu yhdellä portaalla A-luokkaan prof. Kohosen tieteellisten saavutusten johdosta. Ulkopuolisen rahoituksen osuus kokonaismenoista on 39%

Tietojenkäsittelyopin laboratoriossa tehtävä tieteellinen työ painottuu laaja-alaiseen perustutkimukseen uusimmilla tietotekniikan aloilla. Erityisen mielenkiinnon kohteiksi ovat nousseet sulautettujen järjestelmien ohjelmistotekniikka sekä ohjelmistoteollisuuden dokumenttien hallintaongelmat. Laboratorio on suuri, 70 henkilön yksikkö, jonka ulkopuolinen rahoitus on peräti 48%. Vuosina 1992 -- 94 valmistui 88 DI-tutkintoa, 11 lisensiaattia ja 2 'omaa' tohtoria. Hyvyysluokitus on CD, joten parantamisen varaa on erityisesti tutkimuksessa.

Matematiikan ja systeemianalyysin laitos on 1. ja 2. vuosikurssien opetuksella kuormitettu yksikkö, johon kuuluu viisi laboratoriota. Oheisopetus on 50% summasta K + V + O. Syksyllä 1995 aloitettiin pitkä peruskurssi, joka on tarkoitettu teknillisen fysiikan opiskelijoille ja jolle lisäksi kutsuttiin 10% kunkin osaston pääsykokeissa parhaiten menestyneistä. Näistä opiskelijoista on tulossa TKK:n uusi eliittiryhmä. Seuraavassa käsittelen matematiikan, sovelletun matematiikan ja mekaniikan laboratorioita, joista kahden edellisen yhteinen hyvyysluokitus on BCC ja mekaniikan laboratorion luokitus BCE (kts. taulukko 7). Vuosina 1992 -- 94 DI-tutkintoja valmistui 60.

Matematiikan laboratorion tutkimustyö (osittaisdifferentiaali- ja integraaliyhtälöt sekä numeerinen analyysi) on hyvää, mutta sen määrä ei julkaisuilla mitattuna ole kovin suuri. Tutkimuskohteita on myös ei-klassisen analyysin alueelta. Prof. Olavi Nevanlinna on kansainvälistä tasoa oleva matemaatikko. Diplomi-insinöörin tutkintoja, joissa matematiikka on pääaineena, suoritetaan vuosittain 5 -- 6, siis kovin vähän. Jatko-opintojen volyymi on melko pieni. Hyvyysluokitus on DC.

Sovelletun matematiikan laboratoriolla on laaja ja tehokkaasti markkinoitu tutkimusohjelma (optimointi, päätöksentekoteoria ja matemaattiset mallit), johon kuuluu monia hyviä ja teollisten sovellutusten kannalta tärkeitä osa-alueita. Systeemi- ja operaatiotutkimus etsii matemaattisten mallien avulla parasta mahdollista toimintatapaa erilaisissa päätöksentekotilanteissa. Perus- ja jatkotutkintoja suoritetaan runsaasti. Luokitus BD on saatu laskemalla jatkokoulutusta yhdellä portaalla, sillä A olisi edellyttänyt parempaa tulosta tutkimuksessa. Laboratorio on HY:n Rolf Nevanlinna -instituutin tapainen yksikkö, mutta sillä on selvästi liian vähän opetus- ja muuta henkilökuntaa. Ulkopuolinen rahoitus on 40%.

Mekaniikan laboratorion (hyvyysluokitus BCE) arviointi suoritettiin F-ryhmässä. Tulos tutkimuksessa on heikko mm. siksi, että professori ja apulaisprofessori osallistuvat tieteelliseen työhön vain vähäisessä määrin. Aktiivisin tutkija on dosentti Juhani von Boehm. Laboratorion johtaja on menossa eläkkeelle, joten toiminnan uudelleen suuntaaminen on paikallaan. Saattaisi olla viisasta täyttää professuuri 5 vuodeksi ulkomaalaisella henkilöllä uusien ideoiden generoimiseksi. Rehtorin asettama työryhmä suunnittelee parhaillaan laboratorion tulevaisuutta.

Teknillisen fysiikan laitokseen kuuluvat fysiikan, materiaalifysiikan, ydintekniikan ja lääketieteellisen tekniikan laboratoriot, joiden yhteinen hyvyysluokitus on ABC. Laitos vastaa TKK:n muiden koulutusohjelmien fysiikan perusopetuksesta. DI-tutkintoon tähtäävä koulutus perustuu vahvan teknismatemaattisen pohjan antamiseen tiukan karsinnan läpäisseille opiskelijoille. Perus- ja jatkokoulutusohjelmat tuottavat diplomi-insinöörejä, tekniikan lisensiaatteja ja -tohtoreita, jotka kykenevät toimimaan tekniikan eri aloilla ja sopeutumaan työtehtävien muutoksiin. Kansainvälinen arviointiryhmä totesi keväällä 1994 julkaistussa raportissaan (Review of the Swedish and Finnish M.Sc. Programmes in Engineering Physics) opetuksen olevan hyvällä tasolla. Korkeakouluneuvosto valitsi syksyllä 1995 teknillisen fysiikan laitoksen koulutuksen huippuyksiköksi. Laitoksen laboratoriot ovat kaikki menestyneet hyvin; fysiikan laboratorio on iso (4 professuuria) ja muut kolme pieniä (1-- 2 professuuria) yksiköitä.

Fysiikan laboratorio on tutkimus- ja opetusyksikkö, jota peruskurssit kuormittavat. V on yli 25% summasta K + V. Laboratoriolla on käytössään monipuoliset ja modernit välineet. Tutkimuskohteita ovat mm. laskennallinen materiaalitutkimus ja positronifysiikka. Laboratoriossa on yhdeksän tuotteliasta tutkijaa; heistä prof. Risto Nieminen ja prof. Pekka Hautojärvi ovat kansainvälisesti tunnettuja fyysikkoja. TKK:n palkkaamaa henkilökuntaa on 25 ja hyvyysluokitus CB. Tulosta alentavat monet pelkästään perusopetukseen keskittyvät henkilökunnan jäsenet. Hautojärven ja Niemisen kansainvälisen tiedemiesmaineen johdosta olen nostanut tutkimuksen hyvyysluokitusta yhdellä portaalla.

Materiaalifysiikan laboratorion perus- ja jatkokoulutus toimivat hyvin menestyksellisesti. Yksikön tieteellinen tuotanto ja yhteydet teollisuuteen ovat laajat ja monipuoliset. Tutkimustyön kohteina ovat mm. teoreettinen optiikka, erityisesti valon koherenssiteoria, mutta erilaisia projekteja on paljon. Hyvyysluokitus on BB. Laboratorion johtaja ei ole mukana tieteellisissä julkaisuissa, joka on kieltämättä puute. Hän toimii hiukkasteknologian instituutin (HTI) esimiehenä ja johtaa lukuisia teollisuusprojekteja, joissa kehitetään diffraktiivisia elementtejä kaupallisiin tarkoituksiin. Ulkopuolinen rahoitus on 50%. HTI:n osuutta kaavaillussa HY:n ja TKK:n yhteisessä fysiikan tutkimuslaitoksessa käsittelen luvussa 22.

Ydintekniikan laboratorion hyvyysluokitus on AC, joten jatkokoulutus on kiitettävää. Reaktoritekniikan opetusta annetaan Suomessa ainoastaan TKK:ssa ja LTKK:ssa. Laboratorion perustutkimusohjelmaa, joka suuntautuu erityisesti ydintekniikkaan ja säteilyn käyttöön sekä uusiin energialähteisiin, toteutetaan pääasiassa kansallisten tutkimusohjelmien puitteissa. Ulkopuolinen rahoitus on peräti 75%.

Lääketieteellisen tekniikan laboratoriolla on jo pitkään ollut kiinteä ja tuloksellinen yhteistyö Helsingin yliopistollisen keskussairaalan kanssa kardiomagneettisessa tutkimuksessa ja lääketieteellisessä kuvien prosessoinnissa. Ulkopuolinen rahoitus on 55%. Laboratorion tulos jatko-opetuksessa on kiitettävä. Hyvyysluokitus on AC. Kardiomagneettinen tutkimus on vuoden 1995 aikana pääosin siirtynyt HYKS:in BioMag -yksikön tiloihin, mikä on johtanut potilastutkimusten lisääntymiseen. Jo pari vuosikymmentä käynnissä olleet Mössbauer -mittaukset ovat irralliset laboratorion muusta toiminnasta. Laboratorion johtaja prof. Toivo Katila on aktiivinen tutkija, sillä hän on mukana miltei kaikissa julkaisuissa.



OPETUSMINISTERIÖN TYÖRYHMIEN MUISTIOITA 3:1996 PROMEMORIOR AV UNDERVISNINGSMINISTERIETS ARBETSGRUPPER

[9. Teknillinen korkeakoulu |SISÄLLYS]
[Edellinen|Seuraava|Palaute]