[Edellinen|Seuraava|Palaute] Internetversio luotu 23/2/96, peter@neuro.hut.fi (Peter Berglund)

9. Teknillinen korkeakoulu |SISÄLLYS

2. TKK Sähkötekniikan osasto

Yleistä. Osasto toimii yhtenä laitoksena, jossa on 17 laboratoriota. Näistä vierailin neljässä: radiotekniikka, elektronifysiikka ja optoelektroniikka, joiden yhteinen hyvyysluokitus on BBC, ja sähkömagnetiikka (BAA). Vuosina 1992 -- 94 DI-tutkintoja suoritettiin näissä laboratorioissa 45. Oppikirjoja tuotettiin 8:n opetuspisteen verran. Muita osaston laboratorioita en seuraavassa käsittele. TKK:n sähköosasto on jo parinkymmenen vuoden ajan harjoittanut agressiivista kasvupolitiikkaa, mikä maamme teollisuuden rakennemuutoksen myötä on ollut perusteltua. Parhaillaan on taas menossa voimakas laajentumisvaihe. TKK on lisännyt sisäänottoaan tietotekniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelmiin vuosina 1993 -- 95 noin 200:lla ja perustanut alalle 11 uutta määräaikaista professoritasoista virkaa. Sähkötekniikka, elektroniikka ja tietoliikenne ovat nopeasti kehittymässä Suomen tärkeimmiksi vientialoiksi. Nokia Oy:n, Salora Oy:n ja Vaisala Oy:n tapaiset yritykset tarvitsevat paljon korkeasti koulutettua työvoimaa.

Laboratoriot. Radiotekniikan laboratoriossa työskentelee kaikkiaan noin 30 henkilöä. Tutkimusohjelma käsittää millimetriaaltotekniikan kehittämisen, mikroaaltojen teolliset sovellutukset, radioaaltojen etenemisen maa-asemien ja satelliittien välillä sekä radiotaajuuksien käytön tietoliikennetekniikassa. Avaruustutkimuksen kansainvälisessä arviointiraportissa vuodelta 1994 radiolaboratorion panos todettiin hyväksi. Laboratorio on toiminut kovan paineen alaisena tuottaakseen riittävästi DI-, TkL- ja TkT-tasoisen koulutuksen saaneita henkilöitä teollisuuden alati kasvaviin tarpeisiin ja on tässä tehtävässä erityisesti kunnostautunut: Vuonna 1994 esimerkiksi valmistui 11 diplomi-insinööriä, 4 lisensiaattia ja 2 tohtoria. Hyvyysluokitus on AC. Opetusministeriö on valinnut radiotekniikan laboratorion opetuksen huippuyksiköksi. Kiitettävän jatkokoulutuksen ja tieteenalasta johtuvan poikkeuksellisen julkaisukäytännön johdosta tutkimuksen hyvyysluokitusta on nostettu yhdellä portaalla. Ulkopuolisen rahoituksen osuus on 57%.

Sähkömagnetiikan laboratorio on pieni 9 henkilön ryhmä, jonka huippukorkea luokitus, BAA, on seurausta erinomaisista tuloksista sekä opetuksessa että tutkimuksessa. Oheisopetusta on paljon, sillä staattisen ja dynaamisen kenttäteorian kurssilla on runsaasti kuulijoita. Laboratorio on arvioitu F-ryhmään kuuluvana. Tieteellinen työ liittyy teoreettiseen ja laskennalliseen sähkömagnetiikkaan eräine mielenkiintoisine sovellutuksineen. Laboratorio täyttää selvästi tutkimuksen huippuyksikön kriteerit. Sen johtaja, prof. Ismo Lindell on juuri nimitetty akatemiaprofessoriksi 1.8.1996 alkavaksi viisivuotiskaudeksi; hänen oma tieteellinen tuloksensa on erinomainen ja vaikuttaa ratkaisevasti pienen yksikön hyvyysluokitukseen. Laboratoriossa on vain 3 TKK:n palkkaamaa henkilöä, joten korkeakoulun omaa panostusta tulisi lisätä, jos laboratorion johto sitä haluaa. Ulkopuolisen rahoituksen osuus budjetista on 41%.

Elektronifysiikan laboratoriossa työskentelee yhteensä lähes 20 henkilöä, joista 8 on TKK:n palkkaamaa. Yksiköstä valmistuvilla diplomi-insinööreillä on hyvät tiedot elektroniikassa käytettävien puolijohderakenteiden suunnittelusta ja valmistuksesta. Laboratorio on mukana Otaniemen mikroelektroniikkaprojektissa, jossa työskentelee 70 TKK:n ja yhtä monta VTT:n tutkijaa. Heidän käytössään on yhteisen suunnitelman mukaan hankittu laitekokonaisuus. Elektronifysiikan laboratorion selvästi laajin projekti on aurinkosähkötutkimus, jossa selvitetään toisaalta ohutkalvomateriaalien karakterisointia ja toisaalta uusia kennorakenteita. Vuosina 1992 -- 94 lisensiaatteja valmistui 7, mutta TkT tutkintoja ei suoritettu lainkaan. Laboratorion hyvyysluokitus on CD.

Optoelektroniikan laboratoriossa on kaikkiaan vain 7 henkilöä. Olisi eduksi, jos yksikkö kokonaisuudessaan voisi siirtyä sähkötekniikan osaston laboratoriorakennukseen. Tutkimusohjelma käsittää mm. puolijohderakenteiden valmistuksen ja analyysin monilla optisilla ja röntgenmenetelmillä. Erityisesti pyritään löytämään uusia nanoteknologian puolijohderakenteita ja tulkitsemaan niiden sähköisiä ja optisia ominaisuuksia teoreettisen tutkimuksen keinoin. Synkrotronisäteilyn käyttöön perustuvaa kuvaustekniikkaa on kehitetty hyödyntämällä tehokkaasti Hampurissa sijaitsevan DESY-tutkimuskeskuksen kiihdytintä. Aktiivisin tutkija on dosentti Jukka Tulkki. Laboratorion hyvyysluokitus on CC. Optoelektroniikan laboratorio hoitaa sähkötekniikan koulutusohjelman opiskelijoille annettavan fysiikan perusopetuksen. Järjestely on jäänne ajalta, jolloin laboratorio kuului tietotekniikan osastoon. Säästöjä saataisiin, jos fysiikan koko perusopetus siirrettäisiin teknillisen fysiikan laitoksen tehtäväksi. Optoelektroniikan ja elektronifysiikan laboratorioiden tutkimusohjelmilla on monia yhtymäkohtia. Kylmälaboratorio on myös tullut äskettäin mukaan nanoteknologian tutkimukseen.

Sähkötekniikan osaston laboratorioiden välillä on paljon yhteistoimintaa, koska ne kaikki muodostavat yhden laitoksen. Oheisopetusta annetaan melko paljon, sillä V on noin 20% perusopetuspisteiden kokonaismäärästä K + V + O. Radiotietoliikenneinstituutti on kuuden laboratorion ja kymmenen professorin yhteenliittymä. TKK:n ja VTT:n yhdessä perustama MILLILAB puolestaan on millimetriaaltotekniikan tutkimus- ja palvelukeskus.



OPETUSMINISTERIÖN TYÖRYHMIEN MUISTIOITA 3:1996 PROMEMORIOR AV UNDERVISNINGSMINISTERIETS ARBETSGRUPPER

[9. Teknillinen korkeakoulu |SISÄLLYS]
[Edellinen|Seuraava|Palaute]