[Edellinen|Seuraava|Palaute] Internetversio luotu 23/2/96, peter@neuro.hut.fi (Peter Berglund)

SISÄLLYS

16. Kuopion yliopisto

Yleistä. Kuopion yliopisto on pieni korkeakoulu, jossa on 93 professoria tai apulaisprofessoria, 200 muuta opettajaa, 2500 perustutkintoa suorittavaa ylioppilasta ja 540 jatko-opiskelijaa. KuY on hoitanut PR-toimintansa esimerkillisellä tavalla. Varsinkin tutkimuksen saavutukset ovat tiedotusvälineissä jatkuvasti esillä. Erilaiset brosyyrit ovat myös huippuluokkaa. Tammikuussa 1996 aloitti toimintansa KuY:n tiederadio, joka lähettää ohjelmia 4 tuntia päivässä. Kuopiossa vallitsee muutenkin innostunut ilmapiiri. Pienelle yliopistolle 47 tohtorin tutkintoa vuonna 1994 on kunnioitettava määrä. Byrokratisoitumisessa KuY kuitenkin on, Timo Eskon vuonna 1993 ilmestyneen selvityksen mukaan, tarkasteluni kohteena olleiden korkeakoulujen selvä ykkönen: 31 hallintohenkilöä tuhatta opiskelijaa kohden. Ehkä tilanne on nyt jo parempi.

Yiopistossa on neljä tiedekuntaa. Tehtäväksiantoni koskee luonnon- ja ympäristötieteiden tiedekunnan neljää laitosta: tietojenkäsittelytiede ja sovellettu matematiikka, soveltava fysiikka, kemia sekä biokemia ja bioteknologia. Laitoksissa työskentelee yhteensä 12 professoria tai apulaisprofessoria, joista 4 biokemiassa. Vierailin myös biotieteiden tutkimusta tekevässä A.I. Virtanen -instituutissa, joka epäilemättä on KuY:n tieteellisesti korkeatasoisin yksikkö.

Kun Kuopion yliopisto vuonna 1972 perustettiin, aikomuksena oli keskittyä lääketieteeseen, mukaan lukien hammaslääketiede ja farmasia. Vuosi sitten hammaslääketieteen tiedekunta päätettiin lakkauttaa, mutta yliopisto sai lisää voimavaroja A.I. Virtanen -instituuttiin, mikä selvästi oli edullinen kauppa. Toivottavasti muutkin yliopistot oikean hetken tullen ymmärtävät, että valtakunnallisen korkeakoulupolitiikan mukainen saneeraus voi niiden kohdalla johtaa hyvään lopputulokseen! Kuopion yliopiston eksaktien luonnontieteiden opettajat ovat erittäin halukkaita yhteistyöhön muiden korkeakoulujen kanssa. KuY:n, JoY:n, ja LTKK:n toimenkuvien terävöittämistä käsittelen muistioni jaksossa 20.2.

Suomen korkeakoulujen ranking-listalla eksaktien luonnontieteiden alueella KuY on perusopetuksessa ja tutkimuksessa keskitasoa, mutta jatkokoulutuksessa viimeisenä (kts. luku 19). Matematiikan jatkokoulutuksessa KuY kuitenkin on toisella sijalla. Matematiikan perusopetuksessa ja kemian tutkimuksessa KuY:n tulos on paras.

Matemaattis-luonnontieteellinen opetus KuY:ssa oli jo alunperin tarkoitettu palvelemaan terveystieteiden ja sovellettujen luonnontieteiden opetusta ja tutkimusta. Tietojenkäsittelytieteen ja sovelletun matematiikan, soveltavan fysiikan ja kemian laitokset ovat Kuopiossa pieniä, mutta keskimääräinen opiskeluaika FM-tutkintoa varten on lyhyt (kts. taulukko 2.D.).

Kuopion yliopistossa fysiikka ja kemia eivät varsinaisesti ole itsenäisiä tieteitä, vaan biolääketieteellistä tutkimusta tukevia ja niihin integroituneita yksiköitä. KuY on nyt asettanut perusluonnontieteiden vahvistamisen keskeiseksi tavoitteekseen. Tämä on järkevää, kunhan esisijaisena päämääränä pidetään soveltavan biolääketieteellisen tutkimuksen tukemista, minkä pitäisi selkeästi heijastua matematiikan, fysiikan ja kemian opetukseen ja tutkimukkseen. Pienen tiedekunnan tulisi profiloitua nykyistäkin selvemmin. Laajennukset muihin sovellutuksiin eivät ole tarpeen.

Tietojenkäsittelytieteen ja sovelletun matematiikan laitoksessa on 3 professoria tai apulaisprofessoria ja 7 muuta päätoimista opettajaa. Hyvyysluokitus on ACD. Henkilökunta on kovan opetuspaineen alaisena, sillä tietojenkäsittelytiede on pääaineena 180:lla ylioppilaalla ja perusasiat opetetaan 700:lle muiden aineiden opiskelijalle. Matematiikkaa voi opiskella vain sivuaineena. Laitos on arvioitu M-ryhmään kuuluvana, jolloin se petrusopetuksessa juuri ja juuri ylittää A-luokan rajan ja tutkimuksessa saa vahvan D:n. T-ryhmässä luokitus olisi ollut CCC. Tutkimus on järkevästi keskittynyt lääketieteellisiin sovellutuksiin. Laitos tarvitsee selvästi nykyistä enemmän resursseja.

Soveltavan fysiikan laitoksessa työskentelee 3 professoria tai apulaisprofessoria (viroista 1 on avoinna) ja 5 muuta päätoimista opettajaa. Opetuspisteen hinta tässä laitoksessa on vain 161 kmk. Perusopetus laitoksella on hoidettu kiitettävästi mutta jatkokoulutus vain välttävästi. Erityisesti sairaalafyysikoita on valmistunut runsaasti. Tutkimusohjelman pääalueet ovat lääketieteellinen fysiikka ja teollisuusfysiikka. Laitoksen julkaisuaktiviteetti on heikko. Tulos näkyy hyvyysluokituksesta ADE. Professorikunnan tieteellinen tuotanto puuttuu kokonaan.

Fyysikot KuY:ssa ovat hajoittaneet toimintansa liian laajalle alueelle. Ainoastaan lääketieteellinen fysiikka siihen liittyvine elektroniikan ja signaalianalyysin sovellutuksineen voisi olla elinvoimainen. Näitä hankkeita pitäisi kehittää yhteistyössä Kuopion yliopistollisen keskussairaalan ja A.I. Virtanen -instituutin kanssa. Muu teollisuusfysiikka KuY:ssa ei ole kilpailukykyinen muiden korkeakoulujen vastaavien yksiköiden kanssa. Optiikan tutkimus ei myöskään ole lähelläkään TKK:n tai JoY:n tasoa. Biolääketieteen ulkopuoliset soveltavan fysiikan projektit tulisi lopettaa. Ympäristöfysiikan professuurin siirtäminen ympäristötieteiden laitokselta fysiikan laitokselle kuitenkin antaisi järkevän mahdollisuuden myös tämän alan tutkimusprojekteihin. Vapaiden tai vapautuvien professuurien takia fysiikan laitoksen tulevaa roolia Kuopion yliopistossa tulisi nyt huolellisesti harkita. Laitoksen toiminnan laajentaminen ei ole paikallaan.

Kemian laitos on yhden professorin ja yhden apulaisprofessorin yksikkö. Laitoksen tilanne on sikäli erikoinen, että kemiassa ei ole omaa oppilaitten sisäänottoa; syventävät opinnot tapahtuvat biokemiassa ja farmaseuttisessa kemiassa. Oheisopetusta annetaan vuosittain 3 -- 4:n DI-tutkintoa vastaava määrä. Tieteellinen työ on pyritty suuntaamaan niin, että se tukee KuY:ssa tehtävää biolääketieteellistä tutkimusta; tämä on oikeaa politiikkaa. Painoalueiksi on valittu biokemiallinen rakennetutkimus, lääkeaineiden kehitys sekä hivenaineanalytiikka. Lääkeainetutkimuksen vuoksi yhteistyö farmasian tiedekunnan kanssa on kiinteää. Julkaisutuotanto on yksikön kokoon suhteutettuna maamme korkeakoulujen kemian laitosten keskitasoa. Hyvyysluokitus on EEC, joten opetuksen tulos on heikko. Kovin pienen kemian laitoksen yhdistäminen biokemian ja bioteknologian laitokseen olisi paikallaan opetuksen ja tutkimuksen keskittämiseksi.

Biokemian ja bioteknologian laitos, jossa työskentelee kaikkiaan lähes 50 henkilöä, on arviointini kohteina olleista KuY:n yksiköistä elinvoimaisin. Laitoksella on oleellisen tärkeä tehtävä A.I. Virtanen -instituutin osana. Perusopetus laitoksella on kunnossa, mutta missä ovat jatkotutkinnot? Tieteellisten julkaisujen tuotanto korkean impaktiluvun lehdissä on tyydyttävää, mikä heijastuu hyvyysluokitukseen CEC. Aktiivisin tutkija on apulaisprofessori Risto Kauppinen, seuraavana prof. Juhani Jänne. Opetuspisteen hinta kemian ja biokemian laitoksilla on K-ryhmän selvästi korkein.

Kuopion yliopistossa on laadittu hyvin perusteltu suunnitelma makromolekyylien kemian monipuoliseksi tutkimiseksi. Hanke on niin laaja, että sen toteuttaminen tuskin onnistuu ilman sisäisiä resurssien siirtoja.



OPETUSMINISTERIÖN TYÖRYHMIEN MUISTIOITA 3:1996 PROMEMORIOR AV UNDERVISNINGSMINISTERIETS ARBETSGRUPPER

[SISÄLLYS]
[Edellinen|Seuraava|Palaute]