[Edellinen|Seuraava|Palaute] Internetversio luotu 23/2/96, peter@neuro.hut.fi (Peter Berglund)

22. Fysiikan valtakunnallinen tutkimuslaitos|SISÄLLYS

2. Ehdotus tutkimuslaitokseksi

Helsingin yliopiston johto on asettanut tavoitteekseen SEFT:in ja TFT:n yhdistämisen, mitä TFT aluksi voimakkaasti vastusti. Miksi teoreettisen fysiikan tutkimuslaitos pitäisi alistaa epävarmaan tulevaisuuteen itseään suuremman ja päämääriltään erilaisen SEFT:in kylkiäisenä? Miksi hyvin toimivan ja erittäin korkeatasoista tutkimusta tekevän TFT:n perusrakennetta pitäisi muuttaa?

Opetusministeriö ja Helsingin yliopiston johto haluaisivat TKK:n hiukkasteknologian instituutin mukaan tiiviiseen yhteistoimintaan SEFT:in ja TFT:n kanssa. Kiistojen ja mielipide-erojen vuoksi asiaa on pohdittu pitkään, mutta keväällä 1995 valmistui HY:n ja TKK:n vararehtorien Arto Mustajoen ja Toivo Katilan laatima muistio fysiikan valtakunnallisen tutkimuslaitoksen perustamisesta, josta molempien korkeakoulujen rehtorit pyysivät SEFT:in hallituksen puheenjohtajan, prof. Jorma Routin lausunnon. Saamansa toimeksiannon mukaan hän on keskustellut asiasta myös minun kanssani.

Jorma Routti esittää, että perustettaisiin Helsingin yliopiston ja teknillisen korkeakoulun yhteinen fysiikan tutkimuslaitos, jolla olisi valtakunnallisia velvoitteita. Uuden laitoksen avulla pyrittäisiin tehostamaan hiukkasfysiikan ja teoreettisen fysiikan perustutkimusta sekä näihin liittyvää teknologista kehitystyötä ja jatko-opetusta. Edelleen tutkimuslaitoksen tehtävänä olisi koordinoida valtakunnallisesti yhteistyötä CERN:in kanssa. Ensimmäisessä vaiheessa uusi yksikkö muodostettaisiin HY:n suurenergiafysiikan ja teoreettisen fysiikan tutkimuslaitosten ja Teknillisen korkeakoulun hiukkasteknologian instituutin tutkimus- ja kehitystoiminnan keskeisistä osista. Perustettavalle laitokselle osoitettaisiin suoraan opetusministeriön kautta SEFT:in, TFT:n ja HTI:n nykyisen budjettirahoituksen yhteismäärää vastaavat voimavarat. Tutkimuslaitoksen johtokunta jakaisi saadut rahat vuosittain eri projekteihin. Henkilöstöpolitiikassa pyrittäisiin uuden laitoksen tutkimuspäämäärät huomioivaan joustavuuteen ja vakinaisen henkilökunnan pitämiseen mahdollisimman pienenä. Tutkimuslaitos pyrittäisiin rakentamaan siten, että seuraavassa vaiheessa laitoksen toiminta voitaisiin haluttaessa laajentaa sisältämään myös Helsingin ulkopuolisten korkeakoulujen tutkimus- ja rahoituspanosta sekä hyödyntämään CERN-toiminnan ohella muitakin kansainvälisiä yhteistyöprojekteja.



OPETUSMINISTERIÖN TYÖRYHMIEN MUISTIOITA 3:1996 PROMEMORIOR AV UNDERVISNINGSMINISTERIETS ARBETSGRUPPER

[22. Fysiikan valtakunnallinen tutkimuslaitos|SISÄLLYS]
[Edellinen|Seuraava|Palaute]