[Edellinen|Seuraava|Palaute] Internetversio luotu 23/2/96, peter@neuro.hut.fi (Peter Berglund)

SISÄLLYS

13. Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto on iso korkeakoulu, jossa työskentelee 154 professoria tai apulaisprofessoria, 390 muuta päätoimista opettajaa ja yli 12 000 opiskelijaa. Koska matemaattis-luonnontieteellistä tiedekuntaa ei ole, päätin alunperin jättää TaY:n selvitykseni ulkopuolelle. Myöhemmin tulin toisiin ajatuksiin ja otin työni kohteeksi taloudellis-hallinnollisen tiedekunnan matemaattisten tieteiden ja tietojenkäsittelyopin laitokset. Perehdyin myös TaY:n Lääketieteellisen tekniikan instituuttiin. Arviointini ulottaminen Tampereen yliopistoon oli tarpeen mm. selvittääkseni mahdollisuuksia yhteistyöhön tai jopa resurssien siirtoihin TTKK:n ja TaY:n välillä. Koska eksaktien luonnontieteiden edustus Tampereen yliopistossa on pieni, arviointini on lyhyt. Viittaan vuorineuvos Yrjö Pessin vuonna 1993 laatimaan laajahkoon muistioon. Työni rajoittuu siis pelkästään matematiikkaan ja tietojenkäsittelytieteeseen, joissa TaY:n menestys on maamme korkeakoulujen keskitasoa (kts. kuvat 2, 3 ja 5 luvussa 19).

Matemaattisten tieteiden laitoksella on 6 professoria tai apulaisprofessoria (viroista 2 on avoinna), jotka tasan jakautuneina edustavat teoreettista filosofiaa, matematiikkaa ja tilastotiedettä. Tutkimusprojektit kahdessa viimeksimainitussa aineessa ovat lukuteoria, konenäkö, pitkittäisleikkausaineiston analyysi, neuroverkot ja puunkorjuun kokonaisjärjestelmän kehittäminen. FM-tutkintoja valmistuu vuosittain noin 15, FL-tutkintoja 3 -- 4 ja FT-tutkintoja 1 -- 2. Laitoksen hyvyysluokitus on CCC. Oheisopetus V on 40% perusopetuksen pisteiden kokonaiskertymästä K + V + O. Aineenopettajien tutkinnot matematiikassa on integroitu matemaattisten tieteiden laitokseen; fysiikan opetus taas annetaan TTKK:ssa. Opettajan tutkintoa kemiassa ei voi suorittaa Tampereella.

Tietojenkäsittelyopin laitoksella työskentelee 4 professoria tai apulaisprofessoria. FM-tutkintoja suoritetaan vuosittain noin 20 ja jatkotutkintoja muutamia. Erityisinä painoalueina ovat käyttöliittymät ja tiedonhallinta (mm. tietovarastot, tiedonhaku sekä tiedon kuvaaminen ja organisointi). Formaaliset kielet ovat niinikään keskeinen kohde tutkimusprojekteissa. Aktiivisin tiedemies on prof. Kari-Jouko Räihä. Hyvyysluokitus on CDB, joten erityisesti jatkotutkintoja olisi tuotettava enemmän. Yhteistyö TTKK:n kanssa on jo nyt sangen kiinteää, mutta sitä pitäisi edelleen kehittää.

Matemaattisten tieteiden ja tietojenkäsittelyopin laitosten merkitys TaY:n muulle toiminnalle on tärkeä. Laitosten siirtäminen TTKK:n yhteyteen, mikä toisi eräitä synergiaetuja matematiikassa, ei tästä syystä ole järkevää. Jaksossa 20.2. käsittelen tarkemmin yhteistyötä TaY:n ja TTKK:n välillä.



OPETUSMINISTERIÖN TYÖRYHMIEN MUISTIOITA 3:1996 PROMEMORIOR AV UNDERVISNINGSMINISTERIETS ARBETSGRUPPER

[SISÄLLYS]
[Edellinen|Seuraava|Palaute]