[Edellinen|Seuraava|Palaute] Internetversio luotu 23/2/96, peter@neuro.hut.fi (Peter Berglund)

14. Oulun yliopisto |SISÄLLYS

2. Fysiikka, avaruustutkimus ja kemia

Fysikaalisten tieteiden laitos muodostettiin vuonna 1994, jolloin fysiikan, teoreettisen fysiikan ja biofysiikan laitokset yhdistettiin. Näin syntyi iso yksikkö, jossa työskentelee 8 professoria tai apulaisprofessoria ja 24 muuta päätoimista opettajaa; budjettivaroin on palkattu peräti 53 henkeä. Onkohan väkeä liikaa?

Laitokseen kuuluvat fysiikan, teoreettisen fysiikan ja biofysiikan laboratoriot. Pääaineopiskelun aloittaa vuosittain noin 60 ylioppilasta. Kun muiden laitosten ja tiedekuntien opiskelijat otetaan huomioon, fysiikan peruskursseilla on 400 osanottajaa. Jatko-opiskelijoita on noin 30. Vuonna 1994 FM-tutkinnon suoritti 14, FL-tutkinnon 6 ja FT-tutkinnon 4 opiskelijaa. Oheisopetus V on yli 40% summasta K + V + O. Laitoksen hyvyysluokitus on DCC.

Kokeellisen fysiikan laboratorioiden (hyvyysluokitus CC) tutkimusohjelmat kuuluvat atomaariseen ja molekulaariseen fysiikkaan, infrapunaspektroskopiaan sekä NMR-spetroskopiaan. Avaruustutkimus on niinikään tärkeällä sijalla laitoksen tutkimusohjelmassa. Julkaisutoiminta kansainvälisissä sarjoissa on melko vilkasta ja aktiivitutkijoita on paljon. Synkrotronisäteilyherätteisen elektronispektroskopian alalla on muutaman viime vuoden aikana on ilmestynyt neljä artikkelia Physical Review Letters'issä. Eniten julkaisupisteitä ovat keränneet yliassistentti Helena Aksela, apulaisprof. Seppo Aksela ja Dr. Arnaldo Naves de Brito. Yhteistyö Lundin yliopiston MAX -laboratorion kanssa on ollut erityisen hedelmällistä.

Avaruustutkimuksen piiriin kuuluvat tieteelliset ohjelmat hyödyntävät tehokkaasti satelliitteja ja Sodankylän geofysikaalisen observatorion EISCAT -antennia; tutkimuksen kohteina ovat magnetosfääri, ionosfääri ja heliosfääri. Instituutti osallistuu vuoden 1996 alussa laukaistavan NASA:n POLAR-satelliitin sähkökenttämittauslaitteen rakentamiseen sekä Euroopan avaruusjärjestön CLUSTER-hankkeeseen. Instituutti on myös mukana Saturnusta kohti vuonna 1997 laukaistavaan CASSINI -avaruusluotaimeen liittyvässä ohjelmassa. Instituutin toiminta arvioitiin ulkomaisen evaluaatiopaneelin toimesta vuonna 1994 (Suomen Akatemian julkaisuja, 5/1994) ja se sai hyvän arvosanan. Vahvuuksia ovat mm. mittausjärjestelyjen korkea taso ja eräillä alueilla maailman huipputasoon yltävä tutkimus. Erityisesti kehuttiin instituutin monipuolisia kansainvälisiä yhteyksiä. EISCAT -antennin ja Suomalaisen Tiedeakatemian Sodankylän geofysikaalisen observatorion liittäminen Oulun yliopistoon valtakunnallisena yksikkönä tulee vahvistamaan merkittävästi OY:n asemaa avaruusfysiikan tutkimuksessa.

Pieni teoreettisen fysiikan laboratorio (hyvyysluokitus BA) on jatkokoulutuksessa hyvää ja tutkimuksessa kiitettävää tasoa; henkilökunta kokonaisuudessaan on tuotteliasta. Tutkimusohjelma ulottuu alkeishiukkasfysiikasta ja kosmologiasta korkealämpötilasuprajohteisiin ja 4He-supranesteisiin. Tulokset on useimmiten julkaistu korkeatasoisissa kansainvälisissä sarjoissa. Yhteistyön kehittäminen tähtitieteeseen päin saattaisi olla paikallaan. Biofysiikan laboratorion (hyvyysluokitus EE) vähäinen tutkimusohjelma keskittyy mallintamiseen, biofysikaaliseen mittaus- ja anturitekniikkaan sekä biosysteemien tutkimukseen arktisissa oloissa yhteistyössä puolustusvoimien kanssa. Ryhmän töistä on raportoitu lähes yksinomaan kotimaassa pidetyissä konferensseissa; referoiduissa kansainvälisissä sarjoissa on ilmestynyt vain yksi artikkeli. Radikaali parannus jatkokoulutuksessa ja julkaisutuotannossa on tarpeen.

Tähtitieteen observatorio on mukana useissa avaruusinstituutin projekteissa. Geofysiikan ja tähtitieteen jättämistä fysikaalisten tieteiden laitoksen ulkopuolelle perustellaan näiden alojen uudella koulutusohjelmalla. Tavoitteena on vahvistaa monitieteistä Earth, Planetary, and Space Science -tutkimustyötä. OY:n tähtitieteen professuuri on avoinna ja suunnitelmien toteutuminen riippuu henkilöstä, joka virkaan nimitetään. 'Interregnumin' takia olen jättänyt tähtitieteen observatorion Oulussa arviointini ulkopuolelle. Joka tapauksessa pitäisi vielä harkita, eikö geotieteiden koulutusohjelman joka tapauksessa pitäisi olla fysikaalisten tieteiden laitoksessa.

Mikroelektroniikan ja materiaalifysiikan laboratorio teknillisessä tiedekunnassa on yhden professorin ja yhden apulaisprofessorin sekä 5:n assistentin yksikkö, jonka opetus- ja tutkimusalueena ovat elektroniikan materiaalit, elektroniikan ja optoelektroniikan komponenttien fysiikka sekä elektroniikan valmistustekniikat. Tutkimusaktiviteetti on erityisesti suuntautunut keraamisiin materiaaleihin kuten korkean lämpötilan suprajohteisiin, ferrosähköisiin kalvoihin ja puolijohdepintoihin, sekä elektroniikan pakkaustekniikkaan. Prof. Seppo Leppävuori ja apulaisprof. Vilho Lantto tuottavat paljon julkaisuja. Lisensiaatin tutkintoja on valmistunut 2 ja tohtoriksi on väitellyt 1 henkilö, joten jatkokoulutuksessa on selvästi parantamisen varaa. Hyvyysluokitus on CDC.

Kemian laitos jakaantuu neljään laboratorioon: epäorgaaninen ja analyyttinen kemia, fysikaalinen kemia, orgaaninen kemia sekä rakennekemia. Laitoksella työskentelee 7 professoria tai apulaisprofessoria ja 18 muuta kokopäiväistä opettajaa. Kemiaa pääaineena lukee noin 400 ylioppilasta vuosioton ollessa 65. Peruskursseille osallistuu kaikkiaan 850 luonnontieteellisen ja teknillisen tiedekunnan opiskelijaa. Oheisopetus V on noin 25% perusopetuksen opetuspisteiden summasta K + V + O. Jatko-opiskelijoita on noin 50. Aktiivisimmat tutkijat ovat professorit Ari Koskinen ja Lauri Lajunen. Painoalana voidaan pitää synteettistä kemiaa ja siihen liittyvää analytiikkaa. Vuonna 1994 FM-tutkinnon suoritti 19, FL-tutkinnon 2 ja FT-tutkinnon 3 opiskelijaa. Hyvyysluokitus on ACD, joten perusopetus on kiitettävässä kunnossa. Laitokseen kuuluvat epäaktiiviset tutkijat vetävät muita hyvyysluokkia alaspäin.

Laitoksen henkilökunnan käytössä on kolme erikoislaboratoriota, jotka on varustettu korkeatasoisilla NMR-, massaspektrometria- ja hivenainetutkimuksiin soveltuvilla välineillä. Instrumenttikanta on muutenkin hyvä; osa laitteista, erikoisesti kalliit NMR spektrometrit, on hankittu yhdessä fysiikan laitoksen sekä yliopiston ulkopuolisten käyttäjien kanssa. Epäorgaanisen ja analyyttisen kemian ja fysikaalisen kemian laboratorioiden tutkimusohjelmiin sisältyy useita osaprojekteja, kun taas orgaanisen kemian ja rakennekemian laboratorioissa pyrkimyksenä näyttää olevan keskittyminen muutamaan aiheeseen. Soveltavan tutkimuksen määrä on kasvanut ja se on tuonut ulkopuolisia resursseja. Tarkkaa erittelyä laitoksen sisällä en voinut suorittaa, koska laboratoriot eivät ole itsenäisiä tulosvastuullisia yksiköitä. Konferenssijulkaisujen osuus vaikuttaa tarpeettoman suurelta.

Biokemian laitos on moderni yksikkö, jossa tehdään korkeatasoista biokemian, molekyylibiologian ja geeniteknologian tutkimusta. Laitoksen henkilökuntaan kuuluu 3 professoria tai apulaisprofessoria ja 10 muuta päätoimista opettajaa; vuosina 1992 -- 94 valmistui 44 FK-tutkintoa, 8 FL-tutkintoa ja 7 FT-tutkintoa. Perustutkintojen tuotanto on jatkuvasti ollut erittäin hyvä, ja niinpä opetusministeriö onkin nimennyt biokemian laitoksen opetuksen huippuyksiköksi. Kolme laitoksen tutkijaryhmää on tieteellisen arvioinnin perusteella valittu Biocenter Oulun kahdentoista erikoisrahoitusta saavan projektin joukkoon. Biokemian laitoksen tieteellinen taso on muutenkin korkea ja julkaisutoiminta vilkasta. Luokitus on BBB, siis todella hyvä. Prof. Karl Tryggvasonin tieteellinen aktiviteetti on ylivoimainen laitoksen muihin tutkijoihin verrattuna; hän on mukana miltei kaikissa julkaisuissa. OY:lle oli suuri vahinko, että syyslukukauden 1995 alusta hän siirtyi Karolinska Institutet'in professoriksi Ruotsiin. Laitoksen ulkopuolinen rahoitus on 31%. Biocenter Oulu on erinomainen esimerkki siitä, miten voimavaroja yhdistämällä yli tiedekunta- ja laitosrajojen ja hyväksymällä mukaan vain OY:n parhaat tutkijaryhmät saadaan aikaan erinomaisia tuloksia. Tutkimuksen huippuyksiköksi valittu Biocenter tuotti vuonna 1994 pitkälti toistasataa tieteellistä julkaisua, joista monet ilmestyivät johtavissa kansainvälisissä sarjoissa, ja 12 väitöskirjaa.



OPETUSMINISTERIÖN TYÖRYHMIEN MUISTIOITA 3:1996 PROMEMORIOR AV UNDERVISNINGSMINISTERIETS ARBETSGRUPPER

[14. Oulun yliopisto |SISÄLLYS]
[Edellinen|Seuraava|Palaute]