[Edellinen|Seuraava|Palaute] Internetversio luotu 23/2/96, peter@neuro.hut.fi (Peter Berglund)

11. Åbo Akademi |SISÄLLYS

1. Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta

Matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa on 8 laitosta, 20 professoria tai apulaisprofessoria, 50 muuta opettajaa, sekä 990 perus- ja 130 jatko-opiskelijaa. Matematiikan, tietojenkäsittelyopin ja fysiikan laitoksista voitaisiin muodostaa matemaattisten tieteiden laitos. Kemian perusopetusta antavat epäorgaanisen kemian, orgaanisen kemian ja fysikaalisen kemian laitokset tulisi niinikään yhdistää. Biokemian laitos, johon biologian laitos voitaisiin liittää, on viime vuosina kasvanut nopeasti ja muuttanut ÅA:n ja TY:n yhteisen BioCityn tiloihin. Kiihdytinlaboratorio on erillinen yksikkö, jonka toiminta keskittyy alkuaineanalyysiin ja lyhytikäisten isotooppien tuottamiseen Turun yliopistollisen keskussairaalan äskettäin valtakunnalliseksi laajennettua PET-yksikköä varten; laboratorion tutkimustoiminta on hiipumassa. Åbo Akademi on mukana monissa BioCityssä ja DataCityssä suoritettavissa korkeatasoisissa tutkimushankkeissa. Tiedekunnan painoalueet ovat molekyylibiologia ja materiaalitiede sekä uutena tutkimuskohteena bio-orgaaninen kemia.

Åbo Akademin antama peruskoulun ja lukion opettajien koulutus tapahtuu osittain Österbottens högskola -nimisessä oppilaitoksessa Vaasassa, jossa käytännön opetusharjoittelu suoritetaan, ja ÅA:n Vaasassa sijaitsevassa kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Nämä merkilliset, puhtaasti aluepoliittisista syistä tehdyt järjestelyt ovat opiskelijoiden enemmistön keskuudessa erittäin epäsuosittuja ja ainakin eksaktien luonnontieteiden osalta selvästi vahingollisia: opettajiksi hakeutuvien määrä pienenee ja koulutuksen taso laskee, kun kesken kaiken on siirryttävä vuodeksi Vaasaan ja välitön kontakti ÅA:n matematiikan, fysiikan ja kemian laitoksiin katkeaa. Jos järjestelyjä ei voida kokonaan purkaa, Turun ruotsinkielisen lukion pitäisi ainakin olla vaihtoehtoisena harjoittelukouluna. Jotta mielenkiintoa matemaattisiin aineisiin voitaisiin lisätä ruotsinkielisissä peruskouluissa, vuoden mittainen luokanopettajille tarkoitettu erikoistumisjakso ekasakteissa luonnontieteissä pitäisi aloittaa myös ÅA:ssa.

Matematiikan ja tietojenkäsittelytieteen laitokset kärsivät opiskelijapulasta ja siitä, että monet siirtyvät ansiotyöhön jo ennen valmistumistaan. Parannuksia on tehty sekä opiskelijoiden rekrytoinnissa että opetuksen järjestelyissä, mutta tulokset näkyvät vain hitaasti. Laitosten hyvyysluokitukset ovat DDC ja EDB; tulokset ovat siis tyydyttävän ja välttävän rajamailla. Poikkeuksena on tietojenkäsittelytieteen laitoksen hyvä tieteellinen tulos. Tutkimustyö tehdään pääasiassa DataCityssä olevissa yksiköissä läheisessä yhteistyössä Turun yliopiston tutkijoiden kanssa. Laitosten tieteelliset projektit ovat osallisina Turun korkeakoulujen yhteisen Graduate School in Computer Science -ohjelman toteuttamisessa. ÅA on myös mukana Turku Centre for Computer Science'issa, jonka opetusministeriö on nimennyt tutkimuksen huippuyksiköksi ja jota johtavat ÅA:n professori Ralph-Johan Back ja TY:ssa työskentelevä akatemiaprofessori Arto Salomaa. Tietojenkäsittelytieteen laitos on saanut ulkopuolista rahoitusta 41% kokonaisbudjetistaan. Koska kansallinen tuki on ollut merkittävää, tuloksen olisi, erityisesti peruskoulutuksessa, pitänyt olla parempi. Opetuspisteen hinta, matematiikassa 224 kmk ja tietojenkäsittelytieteessä 172 kmk, on ÅA:ssa korkea.

Fysiikan laitos on pieni yksikkö, jossa on 3 professoria tai apulaisprofessoria ja 5 muuta päätoimista opettajaa. FM-tutkintoja suoritetaan vuosittain keskimäärin vain 3, joten koulutus on kallista. Opetuspisteen hinta, 458 kmk, on F-ryhmän ylivoimaisesti korkein. Hyvyysluokitus EEC puhuu omaa kieltään. Kolmivuotiskaudella 1992 -- 94 laitokselta valmistui vain 1 ulkopuolinen väitöskirja, mutta nyt on käynnistetty jatkokoulutusohjelma, joka hyödyntää Graduate School -järjestelmän tarjoamia resursseja kiinteässä yhteistyössä Turun yliopiston kanssa.

Laitoksen tulos on huono, joten saneerausohjelma on tarpeen ja siihen on osittain jo ryhdytty. Painopiste on viime vuosina siirtynyt kokeellisesta ydinfysiikasta teoreettiseen ja kokeelliseen materiaalifysiikkaan, teoreettiseen kvanttioptiikkaan ja ohutkalvotekniikkaan. Nämä tutkimuskohteet, joiden voidaan toivoa uusien professorinimitysten myötä kehittyvän suotuisasti, ovat eräitä modernin fysiikan ja sen sovellutusten keskeisiä alueita. Erityisesti ohutkalvotekniikan tutkimukseen on saatu TEKES:in varoja. Ulkomaisia asiantuntijoita on rekrytoitu laitokseen. Omien opiskelijoiden pieni määrä on vakava ongelma. Materiaalitieteen tutkimusta tehdään hyvässä yhteistyössä Turun yliopiston kanssa. Voimien kokoaminen ja ÅA:n johdon vahva tuki ovatkin tarpeen, sillä lähes kaikissa tarkasteluni kohteena olleissa fysiikan laitoksissa materiaalifysiikka sovellutuksineen on painoalue jo nyt tai se pyritään sellaiseksi kehittämään. Kilpailu alan hegemoniasta siis kiristyy Suomessa.

Kemian laitokset toimivat tutkimuksessa melko aktiivisesti, mutta filosofian maistereiksi valmistuvien määrät ovat jakautuneet kovin epätasaisesti: kolmivuotiskaudella 1992 -- 94 FM-tutkinnon suoritti fysikaalisessa kemiassa 3 ja orgaanisessa kemiassa 4 opiskelijaa, loput 39 valmistuivat biokemia pääaineena. Oheisopetuksen V osuus on yli 30% kaikista perusopetuksen pisteistä K + V. Fysikaalisen kemian laitoksen tutkimusohjelman painopisteet ovat pinta- ja kolloidikemia, materiaalitutkimus, kvanttikemia ja molekyylispektroskopia. Ulkopuolinen rahoitus on 52%. Orgaanisen kemian laitoksessa tutkitaan mm. DNA/RNA fragmenttien synteesiä ja rakennetta nukleiinihappojen peruskemian ymmästämiseksi. Hyvyysluokitukset ovat BC ja DD, joten fysikaalisen kemian tulos on melko hyvä mutta orgaanisen kemian vain välttävä. Fysikaalisen kemian laitoksesta käsin koordinoidaan turkulaista materiaalitutkimuksen Graduate School -ohjelmaa. Biokemian laitos toimii pääasiassa BioCityssä, jossa hyvin vireä toiminta on saatu alkuun; päämääränä on erityisesti lääketieteellisesti merkittävä tutkimustyö. Kolmivuotiskaudella 1992 -- 94 valmistui 33 filosofian maisteria, 8 lisensiaattia ja 4 tohtoria. Laitoksen hyvyysluokitus on BA, siis erittäin korkea. Prof. Karl Åkermanin julkaisutulos on huippuluokkaa. Tarkasteluni kohteina olleiden ÅA:n matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kemian laitosten yhteinen hyvyysluokitus on BBC, siis selvästi parempi kuin matematiikassa ja varsinkin fysiikassa.



OPETUSMINISTERIÖN TYÖRYHMIEN MUISTIOITA 3:1996 PROMEMORIOR AV UNDERVISNINGSMINISTERIETS ARBETSGRUPPER

[11. Åbo Akademi |SISÄLLYS]
[Edellinen|Seuraava|Palaute]